Amsterdam - Diemen
Ma-Vr 08:00 - 18:00
Amsterdam - Diemen
Ma-Vr 08:00 - 18:00
Badkamer installatie: volg de IP-klassen voor zones en kies verlichting uit Klasse I, II of III voor optimale veiligheid.

BADKAMER ELEKTRA AANSLUITEN

Bij het aanleggen van elektrische voorzieningen in de badkamer is het van belang om specifieke richtlijnen te volgen. De installatie moet voldoen aan strikte veiligheidsnormen, zoals vastgelegd in de NEN-1010 normen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de elektrische installatie in de badkamer op een veilige en conforme wijze wordt uitgevoerd.

BESCHERMINGSKLASSE IP-WAARDE

Een badkamer kan worden ingedeeld in verschillende zones. De indeling van de zones geldt alleen voor woningen met een aardlekschakelaar. Deze zones geven aan dat elektrische apparatuur aan een IP-eis moet voldoen. IP is een waarde wat de mate van beschermingsklasse tegen water aangeeft. Er zijn veel verschillende IP-waarden. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer beschrijft de bescherming tegen voorwerpen en aanraking. Het tweede cijfer beschrijft de dichtheid tegen water en vocht.

BADKAMER ZONES​

Hieronder volgt een beschrijving van de verschillende zones in de badkamer:

– Zone 0:
Deze zone omvat de ruimte binnen het bad of de douchebak. Voor zone 0 is een minimale IP-waarde (beschermingsklasse) van IP67 vereist. Een IP67-classificatie biedt bescherming tegen onderdompeling in water gedurende 30 minuten.

– Zone 1:
Zone 1 strekt zich uit tot direct boven de douchebak of het bad en heeft een hoogte van 2,6 meter. De minimale vereiste beschermingsklasse voor zone 1 is IP65, wat betekent dat het beschermd is tegen waterstralen.

– Zone 2:
Deze zone omvat het gebied binnen een straal van 60 cm rondom het bad, de douche of de kranen. Voor zone 2 geldt een minimale beschermingsklasse van IP44. Een IP44-classificatie biedt bescherming tegen waterspatten.

– Zone 3:
Zone 3 bevindt zich op minimaal 60 cm afstand van een bad of douche. Verlichting in deze zone moet minimaal een IP-waarde van 21 hebben als beschermingsniveau.

Hieronder staan de zones weergegeven:

Badkamer Renovatie BESCHERMINGSKLASSE IP-WAARDE

BADKAMERVERLICHTING

Veiligheid staat voorop bij het kiezen van geschikte badkamerverlichting. In de badkamer worden lampen ingedeeld in verschillende klassen om de mate van bescherming tegen vocht en water aan te geven.

Hier zijn de beschrijvingen van deze klassen:

– Klasse I:
Deze klasse omvat geaarde stopcontacten, apparaten, lampen en verlichtingsarmaturen. Apparaten met deze klasseaanduiding moeten worden aangesloten op een geaard stopcontact. Bij kortsluiting wordt de spanning afgevoerd en springt de zekering in de meterkast eruit.

– Klasse II:
Apparatuur in deze klasse is dubbel geïsoleerd en werkt op 230V. Deze apparaten hebben geen aardedraad nodig. Dit symbool wordt vaak gezien bij apparaten die in contact kunnen komen met water, zoals wasmachines, waterkokers en vaatwassers.

– Klasse III:
Apparatuur in deze klasse maakt gebruik van een transformator om de spanning van 230V naar een lagere veiligheidsspanning te brengen.

KLASSE I
KLASSE II
KLASSE III

ON ELEKTRICIEN STAAT VOOR U KLAAR

Voor een veilige installatie van elektra in de badkamer, is het cruciaal om rekening te houden met de beschreven klassen voor badkamerverlichting. Bij twijfel of voor professioneel advies met betrekking tot de juiste toepassing van elektrische installaties in de badkamer, raden wij aan contact op te nemen met onze ervaren monteurs. Ons team staat klaar om te helpen en expertise te bieden, zodat de elektrische voorzieningen in uw badkamer voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen. Uw veiligheid is onze prioriteit, en wij staan paraat om ervoor te zorgen dat uw badkamerinstallatie op een veilige en conforme manier wordt uitgevoerd. Neem gerust contact met ons op voor professionele ondersteuning.

Bel voor gratis advies of vraag vrijblijvend een offerte aan.