Amsterdam - Diemen
Ma-Vr 08:00 - 18:00
Amsterdam - Diemen
Ma-Vr 08:00 - 18:00
Professionele kookgroepaansluiting nodig? Vertrouw op ON Elektricien voor veilige installatie en deskundig advies.

KOOKGROEP AANSLUITEN

In moderne keukens vindt u vaak een scala aan apparaten, waaronder een inductiekookplaat, magnetron, stoomoven, vaatwasser, elektrische boiler en ingebouwd koffiezetapparaat. Het aansluiten van een kookgroep is geen eenvoudige taak en vereist specifieke stappen. Ontdek hier de beschikbare mogelijkheden en hoe u succesvol een kookgroep kunt installeren.

Overweegt u de overstap naar elektrisch koken, bijvoorbeeld met keramiek of inductie, en heeft de kookplaat een vermogen tussen de 3681 en 7360 watt? In dat geval is het noodzakelijk om uw groepenkast uit te breiden met een speciale kookgroep om mogelijke toekomstige stroomstoringen te voorkomen.

KERAMISCHE OF INDUCTIEKOOKPLAAT

Tegenwoordig willen steeds meer mensen overstappen van gas naar koken met een elektrische kookplaat, zoals inductie of keramiek. Het aanbod is divers, variërend in prijs van €250,- tot wel €5000,-. Bij de aanschaf is het cruciaal om te letten op het vermogen, zodat uw groepenkast dit zonder problemen aankan en kortsluiting wordt voorkomen.

Aangezien niet elke groepenkast geschikt is, adviseren wij om contact met ons op te nemen voor persoonlijk advies. Wij informeren u graag over de drie essentiële elementen voor het succesvol aansluiten en gebruiken van een elektrische kookplaat.

 

ELEKTRISCHE KOOKPLAAT AAN LATEN SLUITEN

Een elektrische kookplaat verbruikt aanzienlijk vermogen en moet worden aangesloten op een aparte (kook)groep. Als de aansluitwaarde onder 3,6 kW ligt, kan de kookplaat op een standaard groep (1 fase) worden aangesloten. Bij hogere waarden is een aansluiting met 2 of 3 fasen vereist.

Deze aansluiting is doorgaans standaard in moderne huizen aanwezig, maar in oudere huizen moet deze mogelijk worden aangelegd door een elektricien. Het is belangrijk te weten dat de elektrische kookplaat meestal zonder stekker en snoer wordt geleverd; deze worden door de elektricien aangesloten.

Het zelf installeren van de elektrische kookplaat wordt sterk afgeraden. Een verkeerde aansluiting kan leiden tot verlies van garantie en, nog belangrijker, een gevaarlijke elektrische installatie. Laat de installatie altijd uitvoeren door een professionele elektricien.

 

PERILEX AANSLUITING

Het standaard stopcontact is welbekend en is overal in huis te vinden. Echter, voor bepaalde elektronische apparaten is een aansluiting via een perilex-stopcontact noodzakelijk. Dit type stopcontact levert beduidend meer stroom dan een standaard stopcontact en wordt dan ook uitsluitend gebruikt voor krachtige elektrische apparaten, zoals een elektrische kookplaat of vaatwasser.

Een perilex aansluitin kan op twee manieren aangesloten worden:

 • Twee enkelvoudige fasen (2x 230V) met elk een specifieke “kookgroep” in de groepenkast.
 • Aparte 3-fasenaansluiting (400V), ook wel bekend als krachtstroom
 

FASE AANSLUITING

Bij het implementeren van een kookgroepinstallatie krijgen we vaak de vraag: “Moet ik nu een 2-fase of een 3-fase inductieplaat aanschaffen?” Het antwoord is veelal afhankelijk van uw bestaande installatie. Hieronder vindt u de voordelen van zowel een 2-fase als 3-fase installatie:

Voordelen van een 2-fase installatie:

 • Lagere energierekening
 • Tijdbesparend
 • Meer ruimte in de groepenkast
 • Geen noodzaak voor een 3-fase verzwaring
 • Kostenbesparend op installatiekosten

Voordelen van een 3-fase installatie:

 • Meer vermogen voor grotere keukenapparatuur
 • Tijdbesparend
 • Geen zorgen over de belasting van uw elektriciteit
 • Voorbereid op de toekomst
 

ON Elektricien is uw partner voor veilige en professionele kookgroep aansluitingen!

Voor een veilige en verzekerde aansluiting van uw kookgroep, nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen. Ons deskundige team staat voor u klaar om ervoor te zorgen dat de installatie op een professionele en betrouwbare manier wordt uitgevoerd. Geniet met een gerust hart van uw elektrische kookapparatuur door vandaag nog contact met ons op te nemen voor advies en een zorgeloze installatie.

Bel voor gratis advies of vraag vrijblijvend een offerte aan.