Amsterdam - Diemen
Ma-Vr 08:00 - 18:00
Amsterdam - Diemen
Ma-Vr 08:00 - 18:00
Post Image
08 mrt, 2024
Posted by ON Elektricien
0 comment

Waarom valt de stroom uit?

We maken allemaal gebruik van elektriciteit in ons dagelijks leven, denk aan dingen als tv-kijken, koffie zetten en koken. Elektriciteit is cruciaal voor veel belangrijke taken, dus een stroomstoring kan behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende redenen waarom dit kan gebeuren en stappen die je kunt nemen om het op te lossen.

Mogelijke oorzaken van een stroomstoring

  1. Weersomstandigheden: Harde wind, sneeuw, ijs of stormen kunnen schade veroorzaken aan elektriciteitsleidingen, wat leidt tot een stroomstoring.

  2. Overbelasting: Als er te veel elektriciteit tegelijkertijd wordt gebruikt, kan het systeem overbelast raken en een stroomstoring veroorzaken.

  3. Beschadigde leidingen: Bomen of andere objecten kunnen de elektriciteitsleidingen beschadigen, wat ook tot een stroomstoring kan leiden.

  4. Problemen met elektrische apparaten: Defecte apparaten in huis kunnen eveneens een stroomstoring veroorzaken.

 

Tips om een stroomstoring te voorkomen

  1. Regelmatig onderhoud: Laat een erkende elektricien je apparaten controleren om ervoor te zorgen dat ze goed werken.

  2. Veilige bedrading: Zorg ervoor dat alle bedrading goed geïsoleerd is om risico op elektrische schokken of brand te verminderen.

  3. Gebruik stroomonderbrekers: Installeer stroomonderbrekers die delen van je elektrische systeem uitschakelen bij overbelasting.

  4. Houd afstand van bomen: Voorkom schade tijdens slecht weer door bomen en struiken uit de buurt van elektriciteitsleidingen te houden.

Wat te doen bij een stroomstoring?

Als de stroom uitvalt, zijn er een paar stappen die je kunt nemen. Allereerst, kijk even of je buren ook last hebben van de stroomstoring. Als zij ook zonder stroom zitten, is er waarschijnlijk iets lokaal aan de hand. Bel dan het landelijke storingsnummer. Maar als alleen jij geen stroom hebt, ligt het probleem waarschijnlijk bij jou thuis. Het is handig om een elektricien te bellen of zelf te proberen uit te vinden wat er aan de hand is en het probleem op te lossen.

 
 

Wat is de oorzaak van een stroomuival?

De stroom kan uitvallen door verschillende oorzaken. Een vaak voorkomende reden is een kapot apparaat, vooral als het in aanraking komt met water. Water kan kortsluiting veroorzaken, wat leidt tot een stroomstoring. Een andere oorzaak kan overbelasting zijn, bijvoorbeeld wanneer je te veel apparaten tegelijkertijd gebruikt. Denk aan het zetten van koffie terwijl er al iets in de oven staat. Het is belangrijk om te letten op het gelijktijdig gebruik van apparaten.


Hoe kun je een stroomstoring voorkomen?

Er zijn handige tips om te voorkomen dat de stroom uitvalt. Zorg ervoor dat al je apparaten regelmatig worden gecontroleerd op slijtage of waterschade. Gebruik een energiebesparende strip waarmee je meerdere stopcontacten tegelijk kunt uitschakelen. Voorkom overbelasting van stopcontacten door niet te veel apparaten tegelijk te gebruiken. Schakel ook om de paar jaar een elektricien in voor onderhoud. Hierdoor worden eventuele problemen tijdig ontdekt en verholpen voordat ze een stroomstoring veroorzaken.

Bel voor gratis advies of vraag vrijblijvend een offerte aan.