Amsterdam - Diemen
Ma-Vr 08:00 - 18:00
Amsterdam - Diemen
Ma-Vr 08:00 - 18:00
Post Image
14 jan, 2024
Posted by ON Elektricien
0 comment

Wat moet ik doen als de stoppen doorslaan?

Het is erg vervelend als de stoppen doorslaan, want niemand wil zonder stroom zitten. Wanneer er op een bepaald moment te veel elektriciteit wordt gevraagd, kan er overbelasting optreden, waardoor de stoppen doorslaan. Veel mensen weten echter niet wat ze moeten doen in zo’n situatie. In deze blog leggen we uit waarom stoppen doorslaan, hoe je het probleem kunt verhelpen en hoe je kunt voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

Wat betekent het als "de stoppen doorslaan"?

In de meterkast bevinden zich verschillende stoppen die dienen als beveiliging voor een veilig en efficiënt gebruik van elektriciteit. Elke stop voorkomt overbelasting van het stroomnet door ervoor te zorgen dat er niet te veel stroom door een bepaalde groep elektrische apparaten gaat. Als een stop doorslaat, geeft dit aan dat er een overbelasting in het stroomnet heeft plaatsgevonden. Het dunne draadje in de stop smelt door de te grote stroom, waardoor de stroomtoevoer wordt onderbroken. Dit voorkomt oververhitting van de elektriciteitsdraden, smelten, kortsluiting of zelfs brand in huis. Als de stoppen doorslaan, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen om schade aan elektrische apparaten te voorkomen en ernstigere gevolgen zoals brand te vermijden.

Stoppen slaan door, maar wat moet ik nu doen?

Het doorslaan van de stoppen kan diverse oorzaken hebben, vaak veroorzaakt door een defect elektrisch apparaat. In dit geval is het essentieel om het betreffende apparaat te identificeren en te repareren of te laten repareren. Vervolgens vervangt u de stop in de meterkast of schakelt u, in het geval van een automatische schakelaar, deze opnieuw in. In principe zou het probleem daarmee opgelost moeten zijn. Als de stroom echter onmiddellijk weer uitvalt, duidt dat op een ander probleem.

Een mogelijke oorzaak kan een overbelasting van het stroomnetwerk zijn, vooral wanneer te veel apparaten op dezelfde groep zijn aangesloten en gelijktijdig worden gebruikt. Dit kan resulteren in een stroomuitval omdat er meer stroom wordt gevraagd dan de stop aankan, wat leidt tot het doorslaan van de stop. Dit probleem is op te lossen door minder apparaten tegelijkertijd te gebruiken of door een deskundige elektricien een extra groep te laten aanleggen.

Voorkomen is beter dan genezen!

Stoppen slaan door om verschillende redenen, zoals de noodzaak om oude stoppen te vervangen of bedrading te vernieuwen. Meestal wordt het doorslaan van stoppen echter veroorzaakt door een overbelasting van een specifieke groep, wat begrijpelijk is gezien de groei van elektriciteitsvragende apparaten zoals mobiele telefoons, laptops, tablets, elektrische fietsen en auto’s.
Daarnaast zijn er ook grote stroomverbruikers zoals elektrische ovens, inductiekookplaten, boilers, drogers, afwasmachines, enzovoort. Als te veel van deze apparaten op één groep zijn aangesloten, neemt de kans op doorslaande stoppen toe. Dit is te voorkomen door minder apparaten op één groep aan te sluiten of door een extra groep te laten installeren. Door de belasting per groep te verminderen, wordt het doorslaan van de stop voorkomen en is het probleem eenvoudig op te lossen.

Heeft u last van doorgeslagen stoppen? Schakel de hulp in van een elektricien!

In sommige gevallen kunt u een doorgeslagen stop eenvoudig oplossen door apparaten niet gelijktijdig te gebruiken of een defect apparaat te repareren. Als u echter niet zelf de oorzaak kunt achterhalen, is het verstandig om een professionele elektricien in te schakelen. Dit geldt ook als u overweegt een extra groep aan te leggen; wij raden aan dit niet zelf te doen. Laat dit over aan een erkende en deskundige elektricien, aangezien het aansluiten van elektriciteit potentieel gevaarlijk kan zijn als het niet correct wordt uitgevoerd.

Bel voor gratis advies of vraag vrijblijvend een offerte aan.